Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márciusi kiállítás

2013.02.22
VONZÁSOK ÉS VÁLTOZÁSOK 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben - A Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART közös kiállítása

2013.03.23 - 2013.07.21

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2013 tavaszán olyan új kiállítást rendez, amely több szempontból is egyedülálló a hazai kulturális életben. A tárlat a 18-19. század magyar festészetéről ad átfogó képet, azzal a speciális megkötéssel, hogy a kiállított alkotások mindegyike magángyűjtemények féltett kincse. Így a kiállítás nemcsak egyfajta művészettörténeti áttekintés nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, hanem ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen ezek a képek csak néhány hónapra „bújnak elő” a magángyűjtemények védett, és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután ismét hosszú időre láthatatlanokká váljanak a nagyközönség számára. 

A mintegy 120 festmény között olyan kiemelkedő alkotások is szerepelnek majd, mint a magyar tájfestészeti hagyományokat megteremtő id. Markó Károly nagyméretű mitológiai kompozíciói, a 19. század szinte minden fontosabb hazai személyiségének portréját megfestő Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozíciói vagy Munkácsy Mihály Poros útja. E mesterek mellett Mányoki Ádám, Donáth János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és még félszáz további jeles festő alkotásai színesítik a tárlat anyagát.


Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.