Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki az a Depero?

2010.08.18

DEPERO, A FUTURISTA - a Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria 2010. június 4-től augusztus 22-ig mutatja be az olasz futurista, Fortunato Depero (1892-1960) festő, reklámgrafikus és formatervező első magyarországi életmű-kiállítását,  több mint száz művet, többek között festményeket,  reklámterveket.

A tárlat anyaga a művész hagyatékát őrző Mart (Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto) gyűjteményéből érkezik.A Depero munkásságát bemutató  művek mellett  magyar válogatás is látható:  A futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben címmel.

DEPERO, A FUTURISTA

A futurizmus, a 20. századi avantgárd művészet egyik legradikálisabb művészeti irányzata 1909-ben született meg.

2009-ben több nemzetközi kiállításon is megemlékeztek a Filippo Tommaso Marinetti által 1909-ben alapított mozgalom százéves évfordulójáról, s ebbe a centenáriumi kiállítássorozatba illeszkedett a Mart intézményeként működő, felújított roveretói Casa d Arte Futurista Depero műterem-múzeum megnyitása is.


Depero 1914-ig az ausztriai fennhatóság alatt álló Roveretóban élt, valójában közép-európai miliőben nevelkedett, művészi fejlődését a szimbolizmus, az expresszionizmus befolyásolta.

Római utazása során olyan meghatározó futurista festőkkel került kapcsolatba, mint Boccioni, Balla, Prampolini és Marinetti. Futurista elveit a Giacomo Ballával közösen aláírt 1915-ös A világegyetem futurista rekonstrukciója  c. kiáltványban foglalta össze, amelyben meghirdette az univerzum újjáalkotását és a művészet kiterjesztését az élet minden területére. 

1916 és 1919 között Depero abbahagyta absztrakt művészeti kísérleteit és a továbbiakban a mágia és a fantázia világából eredő új ikonográfia kialakításán dolgozott. Képein  egyedülálló alakzatoknak adott életet benépesítve velük metafizikus és szürreális látomásait.forrás:www.observer.hu
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.