Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öntödei Múzeum

2010.08.12

AZ ÖNTÖDEI MÚZEUM

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍNÁLATA

Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet lépünk vissza a történelemben. Ez a hely egy jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú régi gyárépület, mely szerényen húzódik meg régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még 41 évvel ezelőtt működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron  - Ganz szabadalma alapján  - a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott Mechwart András is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. Éppen 40 esztendeje, 1969-ben nyílt meg itt Közép-Európa első öntészeti múzeuma. 

Az állandó kiállítások Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságát, az eredeti öntödei berendezéseket, és a magyar öntészeti emlékeket mutatják be. Az időszaki kiállítás a ma működő öntödék által készített legjellegzetesebb darabokat tárja a látogatók elé. 

 

Múzeumpedagógiai célok

 

Lehetőséget szeretnénk biztosítani a diákoknak a műemlékként megőrzött öntöde megtekintésére, az üzem technológiájának a megismerésére, az öntő szakma alapismereteinek elsajátítására. Mindezeket élményszerű múzeumlátogatás során szeretnénk átadni. A diákok hasznos technikai tudásra tesznek szert, és az alkotói munka, műszaki múltunk jeles személyiségeinek megbecsülésére oktatjuk őket. A pedagógusok a látottakat gazdaságtörténeti, fizikai, technikai, kémiai és gyakorlati ismeretek bővítésére használhatják fel.

 

VÁLASZTHATÓ PROGRAMOK

 

1. Tárlatvezetés filmvetítéssel

 

A kiállításokon a diákokat az öntödei szakemberek kalauzolják végig. Megismerhetik Ganz és Mechwart munkásságát, megcsodálhatják a magyar öntészeti emlékek értékes darabjait, és rádöbbenhetnek, hogy környezetükben mennyi öntvény van, s ezek előállítása milyen sokrétű ismeretet igényel. A tárlatvezetésbe interaktív eleme: a harangokat megszólaltathatják egy ütővel, betekinthetnek a vasolvasztó kemencék torkába, felemelhetik az olvasztásra szánt nyersvas tömböket, kézbe vehetik a nehéz öntőkanalat. A régi öntöde utolsó munkanapjáról vetített 13 perces dokumentumfilm segít megérteni a technológiát.

Ajánlott életkor: 8-22 év.                                                                              

Időtartam: 60 perc

Ár: belépőjegy+tárlatvezetés ára

forrás:www.omm.hu

 

A mappában található képek előnézete Érdekességek