Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekes múzeumok

2010.08.12

A Magyar Vegyészeti Múzeum Várpalotán  a Thury-várban található.

Maga a vár is "megér egy misét" .

A múzeumnak helyet adó XIV-XV. sz.-i várépület Várpalota legjelentősebb műemléke. A török megszállás ideje alatt 1566-ban Thury György várkapitány vezényletével a vár ellenállt a többszörös túlerőben lévő török seregnek. E jelentős hadiesemény tiszteletére nevezik az épületet Thury-várnak. Elismertségét jelzi a Nemzeti Örökség Bizottsága 1990. XII. 7-i határozata, amely a történelmi épületet a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította.

A múzeum az alapítás óta eltelt időszakban mindvégig megőrizte kuriozitását, mert Közép-Európa egyetlen önálló vegyészeti múzeumaként működik.

A belső várkapun át jutunk be a várépületbe, itt kezdődnek a vegyészeti múzeum kiállításai. A folyosó két oldalán diorámákban az egykori Hungária Vegyiművek üzemei, a folyosó végén egy XVIII. sz.-ból származó hamuzsírfőző-üst látható. A hamuzsír a honi vegyipar első termékei közé tartozott, évi 30-40 ezer mázsát állítottak elő belőle és a nyugati fejlett textil- és üvegipar hasznosította.

A lépcsőházban megkezdődik a "Híres vegyészek arcképcsarnoka", amely a hazai kémia és vegyipar jeles képviselőinek állít emléket. Az 58 portrét bemutató gyűjtemény jeles alakjai között láthatjuk Müller Ferencet, akit a tellúr felfedezőjeként, Hevesy György Nobel-díjast, akit a radioaktív indikáció módszerének felfedezőjeként tisztelünk. A magyar Nobel-díjasok közül a legtöbben a kémia területén végzett kutatásaikért részesültek ebben a legrangosabb szakmai elismerésben. (Hevesy Györgyön kívül Zsigmondy Richárd, Polányi János és Oláh György).

Érdemes megnézni!

forrás:www.vegyeszetimuzeum.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.