Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műemlékek világnapja

2012.03.29Edelény, hintázó dámaÁprilis 18.: Műemléki Világnap – Az edelényi L’Huillier–Coburg–kastély megnyitása.
Az uniós forrásokból felújítás alatt álló kastély ezen a napon várja mindazokat, akik nemcsak a műemlékegyüttesre kíváncsiak, hanem a helyreállítás műhelytitkaira is.
A kastélyt megnyitja: Varga Kálmán igazgató (Műemlékek Nemzeti Gondnoksága)

forrás: www.nemzetimuemlek.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budanyek_rekonstrukcio

Buda-nyéki királyi vadászkastély, Budapest

Mátyás király nyéki vadaskertjének épületmaradványainak helyét Bonfini leírása alapján Garády Sándor autodidakta régész 1930-ban mérte ki, s kezdett kutatásokat, amelyek során feltárta az épületegyüttes falait a Hűvösvölgyi út 78. számú telken, melyet a Budai Tájvédelmi Körzet ma is vadaskertnek hív.
Dég homlokzat tóval

Festetics-kastély, Dég

Dégen található Magyarország egyik legszebb – és egyetlen látogatható – klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.
Dömös altemplom belső 9

Királyi központ (prépostság), Dömös

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.