Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népi Iparművészetek Múzeuma

2012.11.16

Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve:

„Alkotók-tárgyak-folyamatok”

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum állandó kiállítása

1010 Budapest, Fő u 6.

 

 

A népművészet kutatásának fontossága – akár történetiségét, akár területi elterjedését vizsgáljuk – kiemelkedő a Kárpát-medencében, hiszen az utóbbi 150 évben – Európa más területeivel ellentétben – az itt zajló társadalmi, gazdasági, politikai folyamatok mintegy konzerválták, újraélesztették az itt élő népek, népcsoportok, kisebbségbe került vallási közösségek szellemi kultúráját. Nem találunk olyan társadalmi csoportot, amelyek népművészetüket teljes egészében elveszítették volna, sőt a folyamatokat elemezve napjainkig ható alkotótevékenységeket figyelhetünk meg a tárgyalkotás esetében is.

A kiállítás létrehozásával célunk elsődlegesen az, hogy a hazai és a nemzetközi nagyközönségnek megmutassuk azt a rendkívül gazdag és színes tárgyi anyagot, amit elődeink a 1960-as évektől napjainkig felhalmoztak.

A másodlagos cél, hogy a kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadványok, foglalkozások, az általános, a középiskolai, valamint az egyetemi oktatáshoz is alkalmazkodva, a tanulók tudásszintjéhez illeszkedő segédanyagként szolgáljanak.

Harmadsorban tisztelegni szeretnénk azok előtt az alkotók előtt, akik áldozatos munkájukkal életben tartották a 20. századi népművészeti folyamatokat, és ezáltal is öregbítették az ország hírnevét. A 21. században különös jelentősége lesz ezeknek a folyamatoknak, mivel átalakuló, globalizálódó világunkban az egyén személyiségét, nemzet-, nemzetiségtudatát a nyelv mellett ezek és az ehhez hasonló tevékenységek éltetik.

Rendező: Szabó Zoltán főmuzeológus, osztályvezető

Látványterv-grafika: Juhász István, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára, belsőépítész

 

Nyitva tartás:

Kedd-szombat 10.00-18.00

Belépőjegyek:

Felnőtt: 600 Ft.

Diák, nyugdíjas: 300 Ft.

Csoportos kedvezmény: 20 főtől 10 százalék

Kapcsolat:

 Szabó Zoltán,

+361 201-8734

szabo.zoli@hagyomanyokhaza.hu

forrás: www. hagyományokhaza.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.