Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gizella kápolna

2015.01.02

Kápolnatörténet

 

Szent Mihály Székesegyház

Veszprém egyik műemlék-gyöngyszeme, a legkorábbi magyar püspöki vagy királyi magánkápolna 13. századi freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak; boltozati zárókövei is egyedülállóak. Az épület a korai gótika jegyeit hordozza magán. Apostolokat ábrázoló freskói egykorúak az épülettel és bizánci stílusúak. A felső-kápolnából fennmaradt az északi fal a boltozatokat hordó támkötegekkel, fölöttük a boltindításokkal és diadalívpillér-fejezetein 11 kis sárkányfigurával. Az alsó kápolna megközelíti a késő Árpád-kori egyházi művészet legkvalifikáltabb szintjét. Értékét növeli, hogy itt folyt az egyik legkorábbi magyarországi műemléki helyreállítás.

A kápolnának nem ismerjük alapító oklevelét, ismeretlen elnevezése is. Az építkezést a vallon származású Robertus püspök személyéhez kapcsoljuk, aki a székesfehérvári királyi magánkápolna nagyprépostjából 1209-ben lett veszprémi püspök, majd 1226-tól esztergomi érsek. A kápolna az egykori Püspöki Palota magánkápolnájaként működött.

A kápolna helyreállítását Fellner Jakab tervezte. A keleti és a nyugati falakat a középkori falak nyomvonalában építették újjá. Az általuk feltárt, de levert freskókat újrafestették. Új nyugati bejárati ajtó készült új homlokzattal, a Koller-féle helyreállítást viselő latin nyelvű felirattal, melyet így fordíthatunk: „Ezt a kápolnát, amelyet a hagyomány szerint Boldog Gizella, Szent István első apostoli király felesége alapított, és amely sokáig elhagyatva hevert, nagymányai Koller Ignác veszprémi püspök régi alakjába és fényébe visszaállította, s az értünk keresztre feszített Krisztus Urunk tiszteletére az oltárt 1772. április 10-én felszentelte.”

Belépődíjak:

  Érseki palota Gyűjtemény Gizella- és Szent György-kápolna
Felnőtt 1200,- Ft 800,- Ft 800,- Ft
Nyugdíjas, diák 800,- Ft 500,- Ft 400,- Ft
Szentháromság jegy
felnőtt
2100,- Ft
Szentháromság jegy
nyugdíjas, diák
1200,- Ft
Családi jegy 2000,- Ft

Csoportos kedvezmény minimum 20 fő látogatása esetén 10%.

A Szent Imre Piarista- és Helyőrségi-templom látogatása ingyenes.
A Piarista templom a téli időszakban nem látogatható.

A Gyűjtemény Balatoni Korona és Balaton Best Kártya elfogadóhely és részt vesz a MOZAIK Múzeumtúra matricagyűjtő játékában.

Nyitvatartás:

május 1. és október 31. között naponta 10-17 óráig (a Gyűjtemény látogatásához hétfői napon bejelentkezés szükséges, a Piarista templom hétfőn nem látogatható)

november 1. és április 30. között a látogatáshoz előzetes telefonos
bejelentkezés szükséges: +36 88/426-088

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.