Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földtani Múzeum

2012.03.01

Országos Földtani Múzeum

Mi micsoda? – kedvezmény elfogadásaMi micsoda? – kedvezmény elfogadásaAz Országos Földtani Múzeum Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye, amit az Intézet alapításakor, 1869-ben Ferenc József császár és király a Földtani Intézet létrehozásával rendelt el. A Múzeum 23 tematikus gyűjteményének egyedi leltározott állománya több mint 150 ezer tétel. A gyűjtemények a magyar földtani kutatás alapvető tudománytörténeti, fénykép, ásvány, kőzet, ősmaradvány és mélyfúrási magmintáit őrzik.
A múzeum kiállításai és a Lechner Ödön tervezte, 1900-ban felavatott magyaros szecessziós stílusú műemlék épülete csötörtökön, szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között tekinthető meg.

Hol:  A Múzeum megközelítési lehetőségeiA Múzeum megközelítési lehetőségeiA Magyar Állami Földtani Intézet épületében

Megközelíthető:
- 2-es (piros) metró Stadionok állomástól gyalog, vagy 75-ös trolibusszal (2. megálló)
- Fekete 7-es, fekete 73-as és 67 V autóbusszal (Stefánia úti megálló), majd gyalog
- 1-es, 1A villamossal az Egressy úti megállótól gyalog, vagy 77-es trolibusszal (1. megálló).

Nyitvatartás:

Csütörtökön 10-16 óráig (tárlatvezetéssel)Budapest kártyával kedvezményes belépés!Budapest kártyával kedvezményes belépés!
Szombaton és vasárnap: 10-16 óráig

Csoportokat egyeztetés szerint más időpontokban is szívesen látunk.

Belépti díj:                          

Felnőtteknek – 500 Ft/fő
Diákoknak, nyugdíjasoknak – 250 Ft/fő
Diákcsoportoknak (10 fő és fölötte) – 150 Ft/fő
Budapest Kártya – 250 Ft

Szépség és érték – ásványok és ércek Magyarországról

A Magyarország ásványai és ércei kiállításban egyaránt nagy megelégedéssel töltheti idejét a szépséget kereső és az ásványi nyersanyagok iránt érdeklődő látogató. A kiállítási vitrinek általában hazánk szűkebb területeire koncentrálnak, a magyar bauxitokat átfogóan bemutató kiállításrész kivételével. Bemutatásra kerülnek Rudabánya, a Velencei-hegység, Gyöngyösoroszi és Felsőpetény szemet gyönyörködtető ásványai, valamint az említett területeken kívül Recsk és a Bakony réz- és mangánércei. Természetesen az ásványokat magukba foglaló kőzetekről is áttekintő képet nyújt a kiállítás, csakúgy, mint az érctelepek fekü- és fedőkőzeteiről. Az egyedülállóan szép ásványpéldányok mellett szinte minden vitrinben akad egyéb érdekesség is (példának okáért foszforitos gumóban fennmaradt halfosszília). A téma iránt érdeklődő látogatóinkat ábrák segítik a kiállított képződmények kialakulásának megértésében. Természetesen tárlatvezetőink is segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában.

 

 Hajszálvékony gipszkristályok (Felsőpetény)Hajszálvékony gipszkristályok (Felsőpetény) Kalkopirites rézérc (Recsk mélyszint)Kalkopirites rézérc (Recsk mélyszint)   Limonit vaskobak (Rudabánya)Limonit vaskobak (Rudabánya)
 Kalcit kristálycsoport (Gyöngyösoroszi)Kalcit kristálycsoport (Gyöngyösoroszi)  Termésréz (Rudabánya)Termésréz (Rudabánya)  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.